Thursday, February 21, 2008

城城轉入健力士

[Next #937] 轉場再唱 : 城城轉入健力士

二 月 十 四 日 情 人 節 , 郭 富 城 丟 低 緋 聞 女 友 熊 黛 林 , 由 紅 館 轉 場 去 到 機 場 亞 洲 博 覽 館 舉 行 「 舞 林 正 傳 演 唱 會 延 續 篇 」 。
雖 然 演 唱 會 是 去 年 十 一 月 個 唱 延 續 篇 , 但 由 於 亞 洲 博 覽 館 的 場 租 及 分 賬 不 似 紅 館 般 大 咬 , 令 票 房 收 入 變 相 增 加 。 利 潤 多 , 但 城 城 絕 無 慳 荷 包 , 除 了 加 入 更 多 快 歌 同 勁 舞 , 舞 台 比 上 次 紅 館 轉 得 更 激 , 激 到 可 以 申 請 列 入 健 力 士 紀 錄 。
此 外 , 城 城 更 特 別 訂 製 一 件 由 八 萬 粒 水 晶 、 重 五 十 磅 的 水 晶 戰 衣 , 閃 住 勁 跳 。

百 萬 水 晶
今 次 歌 衫 大 部 分 是 加 工 重 用 , 其 中 有 一 件 全 新 水 晶 歌 衫 , 用 了 八 萬 粒 司 華 洛 世 奇 水 晶 鑲 成 , 閃 爆 全 場 。 這 件 水 晶 衫 重 五 十 磅 , 加 上 全 程 跳 舞 , 唱 到 一 半 城 城 已 經 全 身 濕 透 。 在 自 彈 自 唱 部 分 , 城 城 彈 奏 的 鋼 琴 , 亦 貼 有 十 二 萬 粒 水 晶 , 全 晚 總 共 用 了 超 過 廿 萬 粒 水 晶 , 總 值 過 百 萬 。

唔 使 禁 肉
為 保 鋼 條 身 材 , 以 往 在 演 唱 會 期 間 , 城 城 都 會 進 行 禁 肉 , 只 食 蔬 菜 , 但 因 為 營 養 師 覺 得 近 期 城 城 出 現 過 瘦 情 況 , 所 以 批 准 他 食 少 許 肉 , 每 日 三 餐 , 包 括 一 隻 去 皮 雞 髀 , 一 碗 紅 米 飯 及 大 量 蔬 菜 。

收 入 大 增
演 唱 會 由 紅 館 轉 到 去 亞 洲 博 覽 館 , 由 於 兩 個 場 館 收 費 差 距 極 大 , 以 紅 館 約 六 萬 元 場 租 , 另 加 約 二 十 萬 水 、 電 、 保 安 及 帶 位 雜 費 , 兼 且 抽 總 票 房 收 入 25% , 紅 館 每 場 起 碼 淨 收 一 百 萬 , 所 以 就 算 場 場 爆 滿 , 主 辦 商 都 無 乜 肉 食 ; 而 亞 洲 博 覽 館 只 收 場 租 , 連 同 租 用 接 駁 巴 士 及 保 安 支 出 , 費 用 約 四 十 萬 , 以 同 樣 全 場 爆 滿 計 , 收 入 就 比 紅 館 多 出 20% 。

翻 轉 破 紀 錄
去 年 城 城 將 紅 館 舞 台 360 ° 翻 轉 令 人 歎 為 觀 止 , 今 次 再 挑 戰 難 度 , 舞 台 旋 轉 幅 度 提 高 至 450 ° , 他 並 將 是 次 表 演 申 請 列 入 健 力 士 世 界 紀 錄 大 全 , 「 我 希 望 突 破 世 界 紀 錄 。 」 城 城 說 。


整 個 鋼 琴 黐 了 十 二 萬 粒 水 晶 。

新 場 去 到 大 嶼 山 咁 遠 , 所 以 七 場 演 唱 會 分 兩 週 末 進 行 , 免 得 觀 眾 漏 夜 趕 車 。

由 於 在 新 年 期 間 舉 行 , 城 城 特 別 加 插 了 一 part 中 國 風 , 大 玩 絲 巾 同 扇 , 增 加 賀 年 氣 氛 。

No comments: