Monday, February 25, 2008

城城恭喜熊黛林 30歲嫁人

Sources: MingPao - MPW / TaKungPao / WenWeiPo / Metro / SingPao / TheSun / Oriental / SingTao / Headline / XHN / Tom - 2 - 3 / Sohu

[AppleDaily] 城 城 淚 別 個 唱
恭 迎 黛 林 探 訪

郭 富 城 前 晚 在 亞 洲 博 覽 館 舉 行 尾 場 演 唱 會 後 , 要 隔 四 年 才 會 再 辦 個 唱 , 他 自 言 在 台 上 不 捨 得 眼 濕 濕 。 其 經 理 人 小 美 比 他 更 眼 淺 , 於 慶 功 宴 上 拿 起 咪 即 哭 了 出 來 , 大 讚 城 城 是 好 歌 手 。 城 城 坦 言 熊 黛 林 有 傳 短 訊 給 他 , 但 沒 入 後 台 , 不 過 他 歡 迎 所 有 緋 聞 中 的 女 人 探 訪 他 。

郭 富 城 在 亞 洲 博 覽 館 舉 行 的 七 場 「 郭 富 城 舞 林 正 傳 演 唱 會 延 續 篇 2008 」 前 晚 結 束 , 當 城 城 穿 以 一 萬 粒 水 晶 鑲 造 的 戰 士 服 飾 時 , 可 能 過 於 投 入 跳 舞 , 以 致 兩 度 跌 耳 機 , 幸 好 他 及 時 執 生 , 拿 耳 機 繼 續 又 跳 又 唱 , 然 後 趁 機 將 之 放 入 褲 袋 。

籌 備 音 樂 劇 因 為 尾 場 關 係 , 城 城 應 觀 眾 歡 呼 大 叫 出 場 encore , 他 穿 浴 袍 出 場 感 謝 觀 眾 , 他 說 : 「 再 隔 四 年 先 有 演 唱 會 , 呢 四 年 盡 快 有 屬 於 郭 富 城 音 樂 劇 , 事 業 上 有 另 一 突 破 , 四 年 後 再 見 。 」 最 後 眾 舞 蹈 員 出 場 將 城 城 拋 起 才 完 場 。
慶 功 宴 上 , 城 城 逐 一 請 有 份 出 力 的 幕 後 功 臣 上 台 接 受 獻 花 , 輪 到 小 美 上 台 , 她 甫 拿 起 咪 即 哭 了 起 來 , 然 後 說 : 「 做 呢 個 concert 有 好 多 無 名 英 雄 都 病 晒 , 成 個 panel 位 都 係 藥 , 呢 半 年 個 個 同 事 不 眠 不 休 , 我 流 係 開 心 眼 淚 , 好 辛 苦 但 好 滿 足 , 最 緊 要 係 有 一 個 好 好 歌 手 去 演 繹 呢 個 演 唱 會 。 」
後 來 城 城 接 受 訪 問 表 示 , 他 在 台 上 唱 《 臨 行 》 時 , 想 起 隔 四 年 才 再 有 個 唱 , 他 也 唱 至 眼 濕 濕 , 他 說 : 「 好 彩 平 復 到 心 情 , 一 唱 完 歌 就 諗 起 工 作 , 因 為 我 已 經 成 熟 。 」 城 城 透 露 欲 演 愛 情 音 樂 劇 , 女 主 角 是 內 地 女 星 , 他 謂 : 「 一 日 同 小 美 開 會 , 見 個 女 仔 電 視 出 現 , 幾 OK , 佢 拍 過 劇 , 我 未 見 過 面 。 」 問 他 會 否 找 模 特 兒 演 , 城 城 說 : 「 一 定 要 識 唱 歌 、 演 戲 同 跳 舞 , 同 我 合 作 , 跳 舞 要 有 番 咁 上 下 , 外 形 要 合 襯 。 」
談 到 緋 聞 女 友 熊 黛 林 三 度 到 紅 館 及 博 覽 館 捧 場 , 城 城 謂 熊 黛 林 沒 有 入 後 台 , 門 票 也 不 是 他 贈 送 , 城 城 說 : 「 我 做 演 唱 會 時 好 專 注 , 今 日 得 陳 木 勝 入 後 台 , 之 前 有 古 巨 基 同 桑 蘭 。 」

「 恭 喜 佢 啦 」 其 後 城 城 突 然 煞 有 介 事 說 : 「 其 實 我 冇 乜 , 邊 個 入 , 好 歡 迎 任 何 人 士 , 包 括 緋 聞 中 女 子 。 」 至 於 熊 黛 林 謂 打 算 30 歲 結 婚 , 城 城 甜 笑 說 : 「 恭 喜 佢 啦 。 」 問 他 是 否 準 備 好 , 城 城 故 意 看 記 者 說 : 「 Are you ready ? 」 逃 避 回 答 。
採 訪 : 李 珮 洳
攝 影 : 仇 志 德
城城 每 晚 個 唱 都 濕 身 演 出 , 幸 好 沒 有 病 倒 , 但 很 多 幕 後 人 員 卻 生 病 。
城城 跳 舞 時 太 投 入 , 耳 機 兩 度 跌 下 , 幸 他 執 生 成 功 。

城 城 於 個 唱 尾 段 被 舞 蹈 員 拋 起 狂 歡 , 他 表 示 歡 迎 緋 聞 女 友 熊 黛 林 ( 右 圖 ) 探 望 他 。

No comments: