Sunday, July 13, 2008

城城炮轟中華旅行社發錯證件

Sources: MingPao - Weekly / TaKungPao / WenWeiPo / TheSun / Oriental / MetroDaily / Headline / SingTao / am730 娛樂 p.40 / TungStar / Sina

[AppleDaily] 城 城 失 證 件 拒 接 受 道 歉

郭 富 城 日 前 到 香 港 中 華 旅 行 社 辦 理 台 灣 簽 證 時 , 發 現 所 有 證 件 遭 遺 失 , 當 時 他 立 刻 報 失 , 然 後 再 重 新 辦 理 所 有 證 件 時 , 誤 領 城 城 所 有 證 件 的 人 , 又 忽 然 交 還 城 城 所 有 證 件 給 中 華 旅 行 社 。

牽 連 太 大 昨 日 郭 富 城 趕 往 日 本 參 與 翁 倩 玉 發 起 的 四 川 賑 災 騷 , 城 城 錯 愕 記 者 何 解 會 聞 風 而 至 , 他 說 : 「 ! 大 家 都 知 喇 ! 我 都 從 來 未 試 過 , 當 時 即 刻 上 網 報 案 , 自 己 同 公 司 都 好 緊 張 , 擔 心 有 不 法 之 徒 做 傷 害 我 。 」 雖 然 當 局 有 書 面 向 城 城 道 歉 , 但 是 他 對 於 所 有 證 件 無 故 失 蹤 , 感 到 不 滿 , 他 說 : 「 道 歉 都 冇 用 , 係 唔 可 能 出 錯 , 唔 係 嬲 唔 嬲 , 係 唔 可 以 接 受 , 因 為 好 多 證 件 同 簽 證 係 出 外 工 作 用 , 牽 連 太 大 , 可 能 會 導 致 好 多 損 失 , 好 似 今 次 我 去 日 本 參 加 呢 個 慈 善 騷 咁 , 已 經 係 個 幾 月 前 通 知 , 去 唔 到 點 算 ? 」
採 訪 、 攝 影 : 楊 潔 雯

城 城 昨 日 飛 日 本 出 席 翁 倩 玉 發 起 的 四 川 賑 災 騷 。

【14:25】2008年07月13日 【on.cc 專訊】 郭富城今早起程前往日本參與四川賑災義演,提到日前在中華旅行社領取台證時,因職員誤失,被其他旅客誤領了證件,城城對於此事仍餘怒未消,他說:「點會 咁!好難接受呢個事實,雖然對方已經作出書面道歉,但咁係冇用,咁重要私人證件,唔能夠出錯,經過呢件事之後,希望大市民知道,唔好攞錯證件。」

城城講起發錯證件事件仲好扯火。

城城一早起程前赴日本出席四川賑災義演。

No comments: