Wednesday, August 27, 2008

郭富城旋轉舞台創世界紀錄

【16:42】2008年08月27日 【on.cc專訊】 郭富城為《舞林正傳演唱會》影碟舉行盛大記者會,會上司儀突然宣布喜訊,指城城演唱會上的「450度旋轉舞台」正式榮登健力士世界紀錄大全,成為全球演唱會中最大的旋轉舞台,為華人爭光。
城城獲頒證書時說:「好感動,一直以來都好想做個有突破性的演唱會,呢份榮耀唔淨止我一個,好多謝每一位努力過的精英,我今日終於體會到奧運選手破紀錄的心情。」經理人小美在台下亦非常感動,不時眼泛眼光。

城城接受健力士頒發的證書。



「郭富城國際慈善基金」被入稟追討利得稅
Sources: MingPao - Weekly / Oriental / TheSun
[AppleDaily] 城 城 慈 善 基 金 被 追 10 萬 欠 稅

由 郭 富 城 於 00 年 6 月 創 立 的 郭 富 城 國 際 慈 善 基 金 , 積 極 參 與 慈 善 活 動 。 惟 管 理 基 金 的 郭 富 城 國 際 慈 善 基 金 有 限 公 司 昨 日 遭 稅 務 局 入 稟 區 域 法 院 , 指 公 司 於 02 至 03 年 及 03 至 04 年 兩 個 財 政 年 度 , 欠 交 利 得 稅 共 103,203 元 , 遂 興 訟 追 討 欠 款 。

小 美 : 會 計 擺 烏 龍 原 告 稅 務 局 局 長 , 被 告 為 郭 富 城 國 際 慈 善 基 金 有 限 公 司 。 城 城 經 理 人 小 美 昨 日 就 事 件 回 應 說 : 「 因 為 會 計 換 人 手 , 可 能 咁 將 稅 局 信 件 延 誤 , 噚 日 會 計 部 通 知 我 , 我 已 經 第 一 時 間 交 番 稅 , 但 我 好 唔 明 白 , 點 解 稅 局 咁 快 就 搞 到 入 稟 , 我 問 過 會 計 部 , 佢 話 最 近 冇 收 到 稅 局 信 件 , 呢 次 事 件 我 會 追 查 , 究 竟 點 解 搞 到 俾 稅 局 入 稟 , 會 計 出 呢 烏 龍 , 對 公 司 聲 譽 都 唔 好 。 」
採 訪 : 陳 月 媚
案 件 編 號 : DCTC7233/08

郭 富 城 的 國 際 慈 善 基 金 昨 日 遭 稅 務 局 入 稟 區 域 法 院 追 利 得 稅 。


[Face #66] FBI File : 郭富城老婆如衣服

唔 去 , 新 ! 郭 富 城 同 熊 黛 林 呢 對 王 模 組 合 捱 唔 到 兩 年 就 玩 完 , 不 過 唔 緊 要 , 皆 因 城 城 大 把 「 老 婆 」 畀 佢 慢 慢 玩 , 唔 係 講 女 人 呀 , 係 佢 靚 車 呀 ! FBI 今 個 月 撞 過 城 城 3 次 , 每 次 都 帶 唔 同 「 老 婆 」 , 不 過 講 到 「 新 歡 」 就 梗 係 佢 部 要 成 300 萬 港 紙 、 全 球 限 量 100 部 平 治 CLK DTM AMG 啦 , 咁 矜 貴 , 難 怪 換 新 「 老 婆 」 郭 天 王 晚 晚 出 巡 啦 !


不 過 另 一 邊 前 城 嫂 現 身 19 號 Audi 車 展 活 動 時 被 班 記 者 問 起 城 城 換 新 「 老 婆 」 時 就 發 晒 話 : 「 佢 買 車 點 解 要 預 我 ? 我 自 己 有 車 , 識 路 , 家 唔 會 亂 咁 上 人 車 。 」 唔 使 喎 , 上 錯 車 咪 落 車 上 過 另 一 部


15/8   500 萬 林 寶 堅 尼
城 城 去 跑 馬 地 「 愉 記 」 食 完 飯 後 , 就 單 拖 車 走 。 由 於 佢 大 搖 大 擺 咁 將 部 座 駕 泊 街 邊 , 街 邊 市 民 都 對 佢 吱 吱 噚 。

我 唔 夠 你 車 靚 咩 ? 設 計 對 白
騷 價 有 傳 達 十 萬 熊 黛 林 跟 城 城 掟 煲 後 , 身 價 暫 時 不 變 。 但 公 關 界 消 息 話 會 放 長 雙 眼 觀 察 熊 , 若 人 氣 下 跌 , 各 品 牌 一 定 夾 佢 減 價 。

12/8   400 萬 法 拉 利
呢 晚 城 城 又 係 車 去 「 愉 記 」 , 準 備 會 合 沈 嘉 偉 同 余 文 樂 食 飯 , 點 知 佢 發 現 FBI 後 即 踩 油 鬆 人 。

城 城 跑 馬 地 食 完 晚 飯 後 , 用 新 老 婆 載 一 男 性 朋 友 走 , 熊 黛 林 冇 份 坐 。

No comments: