Tuesday, November 18, 2008

郭富城認熊黛林紅顏知己

Sources: MingPao - Weekly / Metro / TaKungPao / WenWeiPo / SingPao / Oriental / TheSun / SingTao / @ActioNews / [AppleDaily] 「 佢 想 結 婚 咪 恭 喜 佢 」
城 城 反 口 唔 認 女 友 熊 黛 林

年 來 矢 口 否 認 與 熊 黛 林 拍 拖 的 郭 富 城 , 早 前 在 台 灣 默 認 戀 情 , 城 城 fans 即 在 網 上 不 斷 抨 擊 熊 黛 林 。 日 前 熊 黛 林 接 受 本 報 專 訪 時 表 示 想 結 婚 , 城 城 前 晚 被 問 及 此 事 滿 不 在 乎 說 : 「 佢 想 結 婚 之 嘛 , 朋 友 結 婚 咪 恭 喜 佢 。 」 態 度 變 得 真 快 。

郭 富 城 前 晚 在 觀 塘 apm 出 席 聖 誕 亮 燈 儀 式 , 他 坐 在 一 輛 白 色 跑 車 出 場 , 現 場 又 有 兩 名 小 朋 友 模 仿 城 城 造 型 及 舞 步 。 城 城 日 前 在 台 灣 宣 傳 演 唱 會 時 , 罕 有 地 提 及 感 情 事 , 表 示 「 感 情 事 一 向 低 調 , 43 歲 的 郭 富 城 還 需 迴 避 這 些 事 情 嗎 」 , 默 認 與 熊 黛 林 拍 拖 。 城 城 前 晚 對 此 說 : 「 我 有 異 性 朋 友 好 正 常 , 有 戀 情 亦 好 正 常 , 只 不 過 一 向 低 調 , 呢 次 係 一 個 誤 會 , 我 冇 講 過 默 認 。 」

「 呢 個 係 我 風 格 」 城 城 表 示 明 白 香 港 傳 媒 對 其 戀 情 的 關 注 , 但 他 在 工 作 上 有 很 多 心 願 未 了 , 他 說 : 「 第 一 係 工 作 , 第 二 係 屋 企 人 , 第 三 係 感 情 。 」 記 者 取 笑 他 只 認 熊 黛 林 是 朋 友 , 城 城 說 : 「 係 好 朋 友 。 」 記 者 再 指 熊 黛 林 被 他 的 fans 抨 擊 , 城 城 明 撐 她 說 : 「 我 fans 係 同 我 一 齊 成 長 , 大 家 都 心 智 成 熟 , 佢 一 定 唔 介 意 我 身 邊 有 乜 朋 友 , 佢 會 接 受 我 朋 友 。 」
問 城 城 他 不 公 開 戀 情 是 否 有 fans 反 對 的 顧 慮 ? 他 說 : 「 唔 係 , 作 為 一 個 男 人 要 保 護 身 邊 所 有 異 性 朋 友 , 不 過 同 朋 友 食 幾 多 次 飯 係 唔 使 講 畀 大 家 知 , 呢 個 係 我 風 格 , 唔 想 工 作 畀 傳 聞 喧 賓 奪 主 , 唔 想 工 作 之 餘 又 講 感 情 。 」 他 強 調 對 朋 友 的 揣 測 及 負 面 新 聞 , 不 想 回 應 太 多 。

紅 顏 知 己 有 很 多 提 起 熊 黛 林 的 戀 情 城 城 總 是 愛 理 不 理 的 樣 子 , 記 者 問 他 熊 黛 林 是 否 紅 顏 知 己 ? 城 城 即 答 : 「 係 … … 好 朋 友 。 」 他 自 稱 不 明 紅 顏 知 己 的 定 義 , 記 者 表 示 是 可 以 互 吐 心 聲 的 , 城 城 說 有 很 多 , 熊 黛 林 是 其 中 一 個 。 早 前 熊 黛 林 接 受 本 報 專 訪 時 , 坦 言 想 結 婚 , 城 城 聞 言 後 滿 不 在 乎 地 說 : 「 佢 想 結 婚 之 嘛 , 朋 友 想 結 婚 咪 恭 喜 佢 。 」
此 外 , 城 城 稍 後 完 成 內 地 巡 迴 演 唱 會 後 , 下 月 與 一 班 工 作 人 員 去 瑞 士 滑 雪 , 他 笑 說 : 「 大 國 文 化 老 闆 李 澤 楷 ( 小 小 超 ) 會 資 助 旅 費 , 我 就 資 助 食 啦 。 」
採 訪 : 李 珮 洳
攝 影 : 陳 志 嵐

郭 富 城 在 商 場 勁 歌 熱 舞 , 唱 到 一 額 汗 。

郭 富 城 上 周 在 台 灣 默 認 與 熊 黛 林 的 關 係 。

【16:32】2008年11月17日【on.cc專訊】 郭富城出席《apm X 郭富城王者再臨亮燈典禮》,談及緋聞女友熊黛林指不敢公開戀情是擔心城城歌迷不喜歡,此言論竟受到城城歌迷抨擊,對此城城以「男人要保護朋友」作回應,揚言感情要低調,而且口快快爆熊黛林是他的紅顏知己。
郭富城坐着開篷車進場,好威風!

城城出巡當然要勁歌熱舞一番!
小男孩扮完城城表演後即向偶像索取簽名。

No comments: